ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان

ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان

ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان

آشنایی با عناصر نادر خاکی در جهان

عناصر نادر خاکی (REEs) گروهی از 17 عنصر شیمیایی شامل 15 لانتانید به علاوه اسکاندیوم و ایتریوم هستند که به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد، در صنایع پیشرفته مانند الکترونیک، انرژی های نو، خودرو های برقی و نظامی کاربرد گسترده ای دارند. این عناصر به دو دسته سبک و سنگین تقسیم می شوند و ذخایر عمده آن ها در کشورهایی مانند چین، استرالیا، روسیه و هند قرار دارد. با افزایش تقاضای جهانی، اهمیت اقتصادی و استراتژیک این عناصر روزافزون است.

محصول پیشنهادی: سنگ شکن فکی

بررسی جداگانه هر یک از عناصر نادر خاکی

عناصر نادر خاکی به طور کلی به دو گروه سبک و سنگین تقسیم می شوند و هر یک ویژگی ها و کاربرد های صنعتی منحصر به فردی دارند. در ادامه، ۱۷ عنصر اصلی نادر خاکی معرفی و بررسی شده اند:

  1. اسکاندیوم
  2. ایتریوم
  3. لانتانیوم
  4. سریم
  5. پرازئودیمیوم
  6. نئودیمیوم
  7. پرومتیوم
  8. ساماریوم
  9. یوروپیوم
  10. گادولینیوم
  11. ترابیوم
  12. دیسپروزیم
  13. هولمیوم
  14. اربیم
  15. تولیوم
  16. ایترابیوم
  17. لوتتیوم

ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان

اسکاندیوم _ Sc

اسکاندیوم عنصری سبک با عدد اتمی 21 است که بیشتر در آلیاژهای آلومینیوم برای صنایع هوافضا و دوچرخه سازی استفاده می شود. این فلز مقاومت مکانیکی را افزایش داده و وزن را کاهش می دهد. از طرفی در ساخت لامپ های متال هالید برای نورپردازی استودیویی و ورزشی کاربرد دارد و به دلیل ویژگی های منحصر به فرد، عنصری گران بها محسوب می شود.

ایتریوم _ Y

ایتریوم عنصری با عدد اتمی 39 و یکی از عناصر سنگین نادر خاکی است. این فلز در ساخت ابررسانا ها، لیزر های پزشکی، فیلتر های نوری و سرامیک های مقاوم به حرارت استفاده می شود. از طرفی در تولید فسفر قرمز رنگ لامپ های ال ای دی و تلویزیون های رنگی نقش کلیدی دارد. حضور آن در ترکیب با دیگر عناصر خواص مغناطیسی را افزایش می دهد.

لانتانیوم _ La

لانتانیوم با عدد اتمی 57 اولین عنصر در سری لانتانیدهاست. از این فلز در ساخت باتری های هیبریدی، کاتالیزورهای پالایش نفت و عدسی های دوربین استفاده می شود. لانتانیوم خاصیت رسانایی بالایی دارد و در صنایع الکترونیکی، مخصوصاً در صفحه نمایش ها و آلیاژهای خاص، کاربرد چشم گیری دارد. رنگ آن نقره ای روشن است و واکنش پذیری بالایی دارد.

سریم _ Ce

سریم دومین عنصر فراوان در بین عناصر نادر خاکی است و عدد اتمی آن 58 است. کاربرد اصلی آن در کاتالیزور خودروها برای کاهش آلاینده هاست. از طرفی در شیشه سازی، پولیش کاری و آلیاژهای مقاوم در برابر گرما استفاده می شود. این فلز خاصیت اکسید کنندگی بالایی دارد و به همین دلیل در فرآیند های شیمیایی بسیار مورد توجه است.

ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان

پراسیودیمیوم _ Pr

عنصر پراسیودیمیوم با عدد اتمی 59، خاصیت مغناطیسی بالایی دارد و در ساخت آلیاژ های قوی برای موتور های جت و آهن رباهای دائم کاربرد دارد. از طرفی در رنگ دانه های شیشه ای و سرامیکی برای تولید رنگ سبز و زرد استفاده می شود. این فلز نسبت به خوردگی مقاوم است و در صنایع اپتیکی نیز کاربرد فراوان دارد.

نئودیمیوم _ Nd

نئودیمیوم با عدد اتمی 60 یکی از مهم ترین عناصر نادر خاکی است. آهن رباهای نئودیمیومی که از قوی ترین آهن رباهای دائمی هستند و در موتورهای الکتریکی، هارد دیسک ها و گوشی های هوشمند استفاده می شوند. از طرفی در ساخت لیزر ها و تجهیزات صوتی نیز نقش مهمی دارد. رنگ آن نقره ای است و واکنش پذیری بالایی دارد.

محصول پیشنهادی: سرند دو و سه طبقه

پرومتیوم _ Pm

پرومتیوم عنصری رادیواکتیو با عدد اتمی 61 است که در طبیعت به ندرت یافت می شود. از آن در باتری های اتمی و نشانگر های نوری (لومیسانس) استفاده می شود. به دلیل پرتوزایی، این عنصر در کاربرد های خاص علمی و نظامی محدود شده است. رنگ آن نقره ای بوده و به شدت ناپایدار است.

ساماریوم _ Sm

ساماریوم با عدد اتمی 62 در ساخت آهن ربا های دائم، فیلترهای نوری و جاذب نوترون در رآکتورهای هسته ای کاربرد دارد. آهن ربا های ساماریومی مقاوم به دمای بالا هستند و در صنایع نظامی و هوافضا استفاده می شوند. از طرفی در لیزرهای مادون قرمز و آلیاژ های مغناطیسی حضور دارد. رنگ آن نقره ای درخشان است.

یوروپیوم _ Eu

یوروپیوم عنصری با عدد اتمی 63 است که بیشتر در فسفر قرمز تلویزیون های CRT، لامپ های فلورسنت و ال ای دی استفاده می شود. این عنصر توانایی درخشندگی بالا در حالت تحریک شده دارد. در امنیت اسناد نیز برای علامت گذاری مخفی استفاده می شود. یکی از فعال ترین عناصر نادر خاکی در زمینه اپتوالکترونیک است.

ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان

گادولینیوم _ Gd

گادولینیوم با عدد اتمی 64 خاصیت مغناطیسی بالایی دارد و در ساخت مواد ابرمغناطیسی برای تصویربرداری MRI کاربرد فراوانی دارد. شایان ذکر است که این عنصر به عنوان جاذب نوترون در راکتورهای هسته ای و در ساخت آلیاژ های مغناطیسی به کار می رود. این فلز نقره ای دارای رسانایی گرمایی پایین و نقطه ذوب بالا است.

ترابیوم _ Tb

ترابیوم با عدد اتمی 65 در تولید فسفر سبز در نمایشگر ها، آلیاژ های مغناطیسی و دستگاه های الکترونیکی کاربرد دارد. این فلز در آهن رباهای مقاوم به حرارت و مواد پیزوالکتریک نیز استفاده می شود. ترابیوم یکی از عناصر کلیدی در فناوری های نمایشگر پیشرفته و مواد ذخیره سازی اطلاعات است.

دیسپروزیم _ Dy

دیسپروزیم با عدد اتمی 66 در تقویت آهن رباهای نئودیمیومی، مخصوصاً در دماهای بالا، کاربرد دارد. از طرفی در لیزر ها، رآکتور های هسته ای و دستگاه های پزشکی استفاده می شود. دیسپروزیم توانایی جذب نوترون بالایی دارد و در آلیاژهای مقاوم به حرارت نقش کلیدی دارد.

هولمیوم _ Ho

عنصر هولمیوم با عدد اتمی 67 خاصیت مغناطیسی بسیار بالایی دارد و در ساخت آهن رباهای دائمی و لیزرهای پزشکی استفاده می شود. رنگ آن نقره ای درخشان است و در فناوری های تصویربرداری پزشکی و لیزرهای فیبری به کار می رود. این عنصر در جذب نوترون و محافظت در برابر تابش استفاده می شود.

محصول پیشنهادی: سنگ شکن کوبیت

ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان

اربیم _ Er

اربیم با عدد اتمی 68 در تقویت سیگنال های نوری در فیبرهای نوری کاربرد فراوان دارد. از طرفی در لیزر های پزشکی مخصوص جراحی پوست، در رنگ آمیزی شیشه و آلیاژ های فلزی کاربرد دارد. این عنصر ویژگی های اپتیکی برجسته ای دارد و برای فناوری های مخابراتی اهمیت دارد.

تولیوم _ Tm

تولیوم عنصر نادر و کم فراوان با عدد اتمی 69 است که در لیزرهای پرقدرت پزشکی، ابزارهای الکترونیکی و منابع پرتوزا کاربرد دارد.

ایتربیوم _ Yb

ایتربیوم با عدد اتمی 70 در تولید لیزر های فیبری، ساعت های اتمی و آلیاژ های مقاوم کاربرد دارد. از طرفی در تحقیقاتی مانند فیزیک حالت جامد و سنسور های فشار و دما به کار می رود. این فلز نقره ای رنگ است و در فیبر های نوری نیز نقش مؤثری ایفا می کند.

لوتسیوم _ Lu

لوتسیوم سنگین ترین و کمیاب ترین عنصر در گروه لانتانید ها با عدد اتمی 71 است. در تصویربرداری پزشکی، کاتالیزور ها و برخی کاربرد های پژوهشی استفاده می شود. رنگ آن سفید نقره ای و چگالی بالایی دارد.

ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان

مطالعه کانی شناسی عناصر نادر خاکی

کانی های میزبان عناصر نادر خاکی نقش مهمی در استخراج و بهره برداری از این عناصر دارند. در جدول زیر، ۱۲ کانی مهم به همراه فرمول شیمیایی، فراوانی، درجه سختی و رنگ آن ها ارائه شده است:

کانی

فرمول شیمیایی فراوانی در پوسته زمین درجه سختی (موس)

رنگ

مونازیت

(Ce,La,Nd,Th)PO₄ بالا 5.0–5.5 قهوه ای تا زرد
باستنازیت (Ce,La)(CO₃)F بالا 4.0–5.0

زرد عسلی تا قهوه ای

زنوتایم

YPO₄ متوسط 4.5–5.0 قهوه ای تا زرد
آلانیت (Ce,Ca,Y)2(Al,Fe)₃(SiO₄)₃(OH) متوسط 5.5–6.0

قهوه ای تا سیاه

فلوراپاتیت

Ca₅(PO₄)₃F بالا 5.0 سبز تا آبی
پارسیت Ca(Ce,La)(CO₃)₂F کم 4.5–5.0

زرد تا قهوه ای

سینابار

HgS کم 2.0–2.5 قرمز روشن
سفالریت (Zn,Fe)S بالا 3.5–4.0

قهوه ای تا سیاه

ایلمنیت

FeTiO₃ بالا 5.0–6.0 سیاه
پرولوکیت PbO₂ کم 5.5

قهوه ای تیره

بروکیت

TiO₂ متوسط 5.5–6.0 قهوه ای تا سیاه
زیرکن ZrSiO₄ بالا 6.5–7.5

بی رنگ تا قهوه ای

سخن پایانی

عناصر نادر خاکی به دلیل ویژگی های منحصر به فرد فیزیکی، شیمیایی و مغناطیسی، نقش کلیدی در فناوری های پیشرفته ایفا می کنند. این عناصر، چه سبک و چه سنگین، در صنایعی مانند هوافضا، الکترونیک، پزشکی و انرژی های نو به کار می روند و اهمیت راهبردی بالایی دارند. شناخت دقیق عناصر و کانی های میزبان آن ها، گامی مهم در استخراج بهینه و توسعه پایدار این منابع ارزشمند است.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

9 + چهارده =